(Nyhetsbyrån Direkt): Efter en svag inledning av torsdagshandeln gavs de amerikanska indexen en skjuts uppåt av duvaktiga kommentarer från den regionala Fed-chefen James Bullard. Börserna pendlade därefter mellan plus och minus, och stängde i trakterna kring nollstrecket.
Dow Jones Industrial Average tappade 0,2 procent till indexnivån 16.075, medan både det bredare S&P 500 och Nasdaq Composite var oförändrade vid 1.863 respektive 4.217.
Omsättningen var 1.050 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2.560 miljoner på Nasdaq.
James Bullard, Fed-chef i St.Louis-regionen, sade en bit in på sessionen att den amerikanska centralbanken bör överväga att senarelägga tidpunkten då stödköpen av obligationer avslutas för att bromsa nedgången i inflationsförväntningarna. Allt har annars pekat på att köpen kommer att avslutas vid oktobermötet, och indexen tog ett markant kliv uppåt när beskedet nådde marknaden.
”Bullards kommentarer var en kortsiktig injektion av adrenalin. Marknaderna är helt övertygade om att QE och likviditeten kommer att tas bort”, sade Chad Morganlander, förvaltare vid Stifel Nicolaus, till Bloomberg.
Annars lade den senaste tidens tillväxtoro fortsatt sordin på stämningen.
”Det är en kombination av oro för utsikterna för världens tillväxt och oro för inflationen i dyningarna av en drös negativa makrosiffror. Det är möjligt att utsikterna för det tredje kvartalets bolagsresultat, som redan skruvats ned, kan sänkas ytterligare”, sade Jeremy Batstone-Carr, analyschef vid Charles Stanley, till Bloomberg News.
Bland sektorerna hittades teknologi i botten, medan råvaror och energi gick starkt. Inom Dow Jones var Goldman Sachs och UnitedHealth sämsta respektive bästa aktie, båda efter att ha rapporterat.
För Goldman Sachs del landade det justerade resultatet på 4:57 dollar per aktie, vilket var bättre än väntade 3:21 dollar per aktie. Enligt Bloombergs genomgång av rapporten understöddes emellertid resultatet av att en minskad del av intäkterna avsatts för att betala de anställdas löner under första halvåret nästa år. Aktien backade 2,6 procent.
UnitedHealth klättrade samtidigt 3,9 procent med stöd från ett högre resultat för det tredje kvartalet än väntat. Dessutom höjde sjukförsäkringsbolaget sin helårsprognos.
En aktie som hade det snäppet tuffare var Netflix, sedan det i onsdagskvällens rapport framkommit att streamingtjänstens användartillväxt under det tredje kvartalet hamnat under bolagets egna prognoser. Dessutom sattes prognosen för fjärde kvartalets resultat till 0:44 dollar per aktie, vilket var avsevärt mycket lägre än de 0:84 dollar per aktie som väntades av analytikerna i Bloomberg News enkät. Aktien rasade 19 procent – den största kursnedgången på två år.
På torsdagens amerikanska statistikfront var bilden övervägande positiv. En oväntad minskning av antalet nyanmälda arbetslösa i landet förde ner måttet till den lägsta nivån sedan april 2000. Samtidigt steg industriproduktionen, med en uppgång på 1,0 procent i september, mer än ekonomer spått, och även Philadelphia Feds index inkom över förväntan.
Den enda plumpen i protokollet var NAHB:s stämningsindex bland husbyggare, som landade på en lägre nivå än marknaden förmodat.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Så länge de stora elefanterna vill göra sig av med risk ska vi vara försiktiga med att gå emot”. Torsdagen inleddes skvalpigt men när onsdagens lägsta 1270 punkterades tilltog åter nedgången och inte förrän vid 1246 avtog säljtrycket. Fram till USA-börsens öppnande var det avvaktande men därefter täpptes förmiddagens nedgång till. Stängningen vid 1273,2 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.
Gårdagens kursstapel var en positiv hammer men jag vill gärna se att köparna vågar hålla kvar sina positioner mer än några timmar. Sentimentsnivån för innevarande vecka hittar vi kring 1278 men för att skapa förutsättningar för en uppgångsfas bör 1300-nivån återtas och gärna med tydlighet.
Volymen igår var högre än i onsdags och hela 112 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Totalt steg 193 aktier igår medan 331 stängde ner. 58 procent av aktierna på OMXS30 steg. Glaset tolkas halvtomt.
Högst omsatta aktier blev igår Nordea där aktier för 1486 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 1363 miljoner kronor omsattes. HM B kom på tredje plats och totalt 1346 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som steg med måttliga 1,1 punkt hade Nokia som adderade 0,6 punkter och Getinge som pressade indexet med 1,0 punkter.
Bästa sektorer under torsdagen blev teknologi och konsumenttjänster. Sämsta sektorer blev hälsovård och oljebolagen.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Electrolux (+2,4%) följt av Volvo B (+2,4%) och Kinnevik B (+2,0%). Sämst gick samma trio som i onsdags Getinge B (-14,9%) och Lundin Petroleum (-2,5%) följt av SEB A (-1,4%).
OMXS30 inför fredagen:
SP500 inför fredagen:
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Telia Sonera (kl 7.00), Arcam (kl 8.30)
FIRST NORTH
– Diadrom Holding, JLT, Mavshack, Scandbook
AKTIETORGET
– H1 Communication
ÖVRIGA NORDEN
– Elisa (kl 7.30), Tomra (kl 8.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Morgan Stanley (kl 13.15), General Electric (före USA-börsernas öppning)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Telia Sonera: webbsänd press- och analytikerkonferens kl 9.30
– Arcam: telefonkonferens kl 14.00
BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i september i Europa
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Image Systems: handlas efter sammanläggning av aktier 1:100
– Pharmalundensis: förlängd anmälningstid i nyemission löper ut
– Traveas: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
MAKROSTATISTIK
– EMU: byggproduktion augusti kl 11.00
– EMU: Eurostat publicerar första BNP-estimatet efter anpassning till ESA 2010 kl 12.00
– USA: bostadsbyggande september kl 14.30
– USA: Michiganindex (prel) oktober kl 15.45
CENTRALBANKER
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00
– Fed: Janet Yellen talar vid konferens om ojämlika ekonomiska förutsättningar kl 14.30
USA: Igår skrev jag: ”För den senaste veckan behöver 1900-nivån återtas, mer än några timmar för att vi ska lockas av att åter kliva in för uppgång”. Torsdagen präglades av en skvalpig handel med en viss dragning uppåt. Kursen pendlade mellan 1835 och 1876 för att till slut stänga kring onsdagens stängning vid 1862.
Det har inte hänt så mycket i den tekniska bilden sedan igår morse. För att innevarande vecka ska stänga med positiva förtecken krävs att fredagen stänger över 1867 men i månadsgrafen behöver 1900-nivån återtas.
Volymen igår var lägre än i onsdags men trots det 61 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer igår var energi och verkstad. Sämst gick ickecykliska konsumentprodukter och telekom.
Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte ner med 1,3 procent för att stänga vid $96,3. Google backade 1,0 procent och en stängde på $524,7. Twitter vände åter ner och backade med 3,5 procent och noterade en stängning vid $48,2 medan den sociala kollegan Facebook föll 0,8 procent för att stänga vid $72,6.
Asien: Efter inledande uppångar på de flesta asiatiska börserna noteras de flesta nu för nedgång.
Nikkei: -1,4%
Kospi: —
Shanghai: -0,4%
Hang Seng: +0,4%
Taiwan: -1,2%
Bombay: -0,1%
All Ordinaries: +0,3%